Colombiaanse marine onderschept ‘grootste narco-onderzeeër ooit’ (VIDEO)

De Colombiaanse marine heeft naar eigen zeggen in de Stille Oceaan de grootste narco-onderzeeër ooit onderschept. Het gaat om een halfafzinkbaar vaartuig van zo’n 30 meter lang en 3 meter breed. Aan boord lag drie ton cocaïne. Drie Colombiaanse bemanningsleden zijn opgepakt.

‘Gedwongen’

Het halfafzinkbare schip werd dinsdag onderschept op weg naar Midden-Amerika, op een van de meest gebruikelijke routes voor drugssmokkel naar de Verenigde Staten, ’s werelds grootste consument van Colombiaanse cocaïne.

De Colombiaanse bemanningsleden van 45, 54 en 63 verklaarden ‘door een drugshandelorganisatie gedwongen’ te zijn om de semi-onderzeeër naar Midden-Amerika te brengen, aldus de marine.

95 miljoen euro

De Colombiaanse marine zegt dat het gaat om de grootste Colombiaanse narco-onderzeeër die werd ontmanteld sinds het begin van de registratie in 1993. Op het schip werd 3 ton cocaïne in beslag genomen ter waarde van 95 miljoen euro.

De laatste drie decennia heeft de Colombiaanse marine 228 van dergelijke met drugs beladen semi-onderzeeërs in beslag genomen. Sommigen waren op weg naar de VS, terwijl anderen werden onderschept in de Atlantische Oceaan, op weg naar Europa.

14 jaar cel

De wet in Colombia, ’s werelds grootste cocaïneproducent, bestraft het gebruik, de bouw, de marketing, het bezit of het vervoer van een semi-afzinkbare boot met maximaal 14 jaar gevangenisstraf.