‘Colombiaan had Benaouf moeten bevrijden’

De politie denkt dat een Colombiaanse helikopterpiloot (54) in oktober Benaouf A. had moeten bevrijden. Dat schrijft Het Parool. Hij is op 31 oktober in Parijs gearresteerd en inmiddels aan Nederland overgeleverd.

Zes verdachten vast

De raadkamer van de Amsterdamse rechtbank heeft zijn voorlopige hechtenis maandag met zeker negentig dagen verlengd. Uit het dossier blijkt volgens Het Parool dat het dus waarschijnlijk niet de bedoeling was een helikopter te kapen met piloot en al.

De 54-jarige Colombiaan is dit jaar tijdens een controle in een auto aangetroffen bij twee Amsterdams-Marokkaanse criminelen.

Er zitten nu zes verdachten vast voor het verijdelde bevrijdingsplan: de Colombiaan en vijf Amsterdammers. Twee van de verdachten zijn 19, de anderen 21, 24 en 26.

Kansloos

Overigens lijkt de actie betrekkelijk kansloos te zijn geweest. Na eerdere pogingen vanuit de lucht bevrijdingen te ondernemen is de luchtplaats van de PI in Roermond met kabels overspannen. De heli kon daar niet landen. Benaouf had aan een touw door de helikopter meegetrokken moeten worden.

Het protocol van Nederlandse penitentiaire inrichtingen schrijft voor dat gedetineerden direct naar binnen moeten indien een helikopter boven de inrichting verschijnt.

Een Amsterdamse twintiger liet mogelijk zijn paspoort en telefoon in één van de vluchtauto’s achter. Hij wordt momenteel gezocht, aldus Het Parool.

Op zoek

De man die bij de actie vorige maand tijdens een achtervolging werd doodgeschoten is de Fransman Jaouad Aaros (30). Overigens zou de politie nog naar meerdere verdachten op zoek zijn.

Benouaf A. verblijft in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught. Hij is veroordeeld tot 12 jaar cel voor medeplegen moord op Najeb Bouhbouh in 2012 in Antwerpen.

Zie voorgaande berichten:

Doodgeschoten verdachte was Frans (UPDATE)

Vier verdachten opgepakt voor heli-ontsnapping

‘Benaouf A. belde voor helikopter’

Benaouf A. per helikopter naar Vught

Politie: ontsnapping met helikopter verijdeld (UPDATE4)