Colombiaanse witwassers aangehouden

De Nationale Recherche heeft afgelopen dinsdag in een internationale politie-operatie een groep mensen aangehouden die geld vervoerden dat was verdiend met de verkoop van cocaïne. In Amsterdam werd een 53-jarige Colombiaanse vrouw gearresteerd en tegelijkertijd legde de politie in Colombia beslag op haar luxueuze appartement in Cali. Haar echtgenoot, een 61-jarige Nederlander, is ook aangehouden.

Verder is in Den Haag nog een 57-jarige Colombiaanse vrouw aangehouden. Ze zijn alledrie verdacht van witwassen omdat ze, volgens het Openbaar Ministerie, jarenlang grote hoeveelheden geld te hebben vervoerd. Daarvoor zetten ze koeriers in die met speciaal geprepareerde koffers reisden.

Op 10 september 2010, is op Schiphol een geldkoerier aangehouden, die 235.000 euro bij zich had in zo’n geprepareerde koffer. Een tweede geldkoerier werd een maand later op de luchthaven van Frankfurt aangehouden. Zij had 204.000 verborgen in een koffer. Een derde geldkoerier liep in november 2010 met 200.000 euro tegen de lamp, ook op het vliegveld van Frankfurt.

Vorige maand al legde de Nationale Recherche in Amsterdam beslag op in totaal 1,3 miljoen euro contant geld. Daarbij zijn drie Colombiaanse mannen aangehouden. Zij zitten in voorlopige hechtenis wegens witwassen.

Bij die gelegenheid troffen de rechercheurs bovendien twee pistolen met munitie, drie geldtelmachines en verschillende paspoorten aan. Ook werd een kilo cocaïne in beslag genomen.

 

 

Een vierde verdachte, de 29-jarige zoon van de dinsdag aangehouden hoofdverdachte, is vorige week aangehouden.

De politie en de Nationale afdeling ontnemingen en witwassen van het Openbaar Ministerie in Colombia legden deze week beslag op 24 panden, waaronder luxe buitenverblijven, appartementen en woningen. Ook werd beslag gelegd op een aantal voertuigen.

De in Nederland aangehouden verdachten worden vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam.