Colombianen met cocaïne in Twente

De Amsterdamse recherche heeft de afgelopen weken acht verdachten aangehouden in een onderzoek naar witwassen en grootschalige cocaïnesmokkel en -handel. In Bentelo, Amstelveen, Harlingen en Amsterdam werden verschillende aanhoudingen verricht en doorzoekingen gedaan. In het Twentse Bentelo is op 27 oktober door een arrestatieteam dat is gespecialiseerd in het betreden van chemische ruimtes een cocaïneverwerkingsinstallatie aangetroffen.

Colombiaan

Daar zijn een 59-jarige man en een 56-jarige vrouw uit Nederland en een 27-jarige Colombiaan aangehouden. In een woning in Amstelveen en twee woningen in Amsterdam zijn volgens de politie 'een aanzienlijke hoeveelheid cocaïne, chemicaliën, een imitatie vuurwapen en valse documenten' gevonden. Twee Colombianen – een 56-jarige man en een 38-jarige vrouw uit Amstelveen – werden aangehouden. Deze 56-jarige man is hoofdverdachte in de zaak. Hij gebruikte meerdere valse identiteiten.

Aanrijding

De hoofdverdachte kwam in beeld toen hij in 2012 een aanrijding veroorzaakte. Hij legitimeerde zich met wat later een vals paspoort bleek te zijn. De man is daardoor lange tijd onvindbaar geweest. Naar aanleiding van het onderzoek en de aangetroffen goederen wordt de woning in Amstelveen vrijdagmiddag 15 november door de gemeente gesloten. Twee andere verdachten, eveneens aangehouden te Amstelveen en Amsterdam, zijn na verhoor heengezonden. Enkele dagen later in Harlingen een 39-jarige vrouw uit Heiloo aangehouden. 

Beperkingen

De raadkamer van de rechtbank van Amsterdam heeft afgelopen maandag de gevangenhouding bevolen van de 56-jarige man uit Amstelveen en de 27-jarige man uit Amsterdam. De voorlopige hechtenis van deze Colombiaanse verdachten is met 90 dagen verlengd. De raadkamer van de rechtbank heeft donderdag de voorlopige hechtenis van de 38-jarige verdachte geschorst. Eerder schorste de rechter-commissaris de voorlopige hechtenis van de overige drie verdachten. Het OM heeft bij twee verdachten beroep aangetekend tegen die beslissing.

De politie wilde niet eerder over de zaak berichten omdat er tot maandag 11 november te behoeve van het onderzoek beperkingen . Daarom konden politie en OM niet eerder over deze zaak berichten.