Commissaris Ad Smit ontslagen

Het hing al een tijdje in de lucht, maar politiecommissaris Ad Smit is vrijdagmiddag ontslagen wegens ernstig plichtsverzuim. De NRC had 2 maanden geleden al aangekondigd dat het ontslag van Smit aanstaande was. 

Er zijn sterke aanwijzingen dat Smit zich schuldig heeft gemaakt aan verduistering. Hij zou jarenlang geregeld familieleden, vrienden en collega’s hebben gefêteerd op kosten van de politie. De verdenking strekt zich uit over de jaren 2009-2014. Hij betaalde volgens de Rijksrecherche ‘structureel’ dure etentjes, kaartjes voor wedstrijden van Ajax en concertkaartjes met geld van de politie.

Gelekt

Volgens De Telegraaf heeft nieuw onderzoek uitgewezen dat Smit ook politie-informatie zou hebben gelekt. Dat kwam naar boven in het integriteitsonderzoek naar de politiecommissaris. Smit zou voor privédoeleinden hebben zitten grasduinen in het politiesysteem en zou deze informatie gedeeld hebben met een ander.

Officier van justitie

Het integriteitsonderzoek strekt zich ook uit naar 10 andere politiemensen. Smit noemt onder andere de naam van een recherchechef uit Utrecht en een lid van de eenheidsleiding Amsterdam. Volgens Smit zouden ook officieren van justitie betrokken zijn. Zo noemt hij de naam van een officier van justitie die kaartjes zou hebben gekregen voor concerten in de Ziggodome en hier volgens Smit nooit voor betaalde.

Kopje kleiner

Smit wordt ook strafrechtelijk vervolgd. Er worden momenteel getuigen gehoord bij de rechter-commissaris. De commissaris ontkent de beschuldigingen tegenover De Telegraaf: ‘Ik ben er zelf nooit beter van geworden en vind het ontslag na 46 jaar trouwe dienst erg zwaar.’ Eerder zei hij ook al dat er sprake zou zijn van jaloezie en dat hij daardoor een kopje kleiner moest worden gemaakt.

Ontslagbrief van 20 kantjes

In september vorig jaar werd ook al Frank Giltay,de oud-voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad van de politie, ontslagen. Hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan valsheid in geschrifte, oplichting en verduistering. Zijn ontslagbrief besloeg 20 kantjes.