Commissarissen krijgen meer voor minder

Schande, foetert De Telegraaf. De nieuwe nationale krijgt één baas en de huidige regiochefs krijgen minder verantwoordelijkheden maar behouden toch hun ‘megainkomen’. Zo wordt de nationale politie ‘opgezadeld’ met de topsalarissen voor commissarissen die er minder voor hoeven doen. Vanaf 1 januari heeft de politie nog maar één echte korpschef: Gerard Bouman, oud hoofd van de AIVD. Bouman krijgt tien regio’s onder zich die weer worden bestuurd door hoofdcommissarissen. De woede van de De Telegraaf richt zich tegen deze functionarissen.

Op dit moment zijn er 25 politiekorpsen met een eigen korpschef. Een deel van hun verantwoordelijkheid komt te liggen bij de overkoepelende nieuwe chef van de Nationale Politie Gerard Bouman.

Maar er zijn ook politiechefs die zomaar meer gaan verdienen in de nieuwe situatie.

De Telegraaf is vooral kritisch over de ‘schrijnende’ situatie in Amsterdam. Daar komen in de korpsleiding mensen die ‘vele tienduizenden euro’s meer’ gaan verdienen dan hun nieuwe baas Pieter Jaap Aalbersberg. Aalbersberg zal niet boven de 130.000 euro uit gaan komen.

Maar de huidige hoofdcommissaris Bernard Welten (56), die dit najaar stopt als korpschef in de hoofdstad, gaat met een andere functie binnen het korps zijn salaris van 262.841 euro behouden, alsmede en de villa in het Zuid-Hollandse Warmond waar de politie een bijdrage aan levert.

‘Volstrekt belachelijk natuurlijk’, reageert Gerrit van de Kamp van de Algemene Christelijke Politiebond ACP in De Telegraaf. ‘Een onverantwoorde beslissing waar we jarenlang de rekening voor moeten betalen.’

In het Amsterdamse korps zitten ook nog commissarissen Hans Schönfeld en Cor Gorissen die met 200.331 en 212.292 euro ook ver boven de balkenendenorm van 187.340 euro uitkomen.

Burgemeester Eberhard van der Laan zegt: ‘Ze verdienen ook meer dan ik, maar ik voorzie daar geen gezagsproblemen door. Het spreekt voor zich dat vandaag de dag dergelijke contracten niet meer worden afgesloten.’

Dit najaar gaan de vakbonden onderhandelen met de rijksoverheid over nieuwe salarisschalen voor de gewone politie.