‘Commissie moet onderzoek doen naar zware misdaad’

De internationaal gerespecteerde hoogleraar Criminologie Cyrille Fijnaut vindt dat het tijd is om in Nederland een commissie in te stellen, die onderzoek doet naar de aanpak van de georganiseerde misdaad.

Domste plan

Cyrille Fijnaut noemt de komst van het Multidisciplinair Interventie Team (MIT) van minister Ferd Grapperhaus (CDA) van Justitie en Veiligheid ‘het domste plan in de Nederlandse politiegeschiedenis’. Hij pleit voor het instellen van een ‘stevige commissie’ die ‘goed gefundeerd’ onderzoek gaat doen naar de zware misdaad in onder meer de regio’s Amsterdam en Utrecht.

Maffia

‘Het is een enorm vraagstuk hoe drugsorganisaties ongebreideld hebben kunnen groeien tot maffia-achtige structuren die nu moeilijk zijn te bestrijden’, vertelt Fijnaut zaterdag aan de Amsterdamse stadskrant Het Parool.

Fijnaut vindt de plannen voor de komst van een MIT, naast de Landelijke recherche, een strategische blunder. Hij wijst erop dat dit leidt tot een scheiding tussen het verzamelen van informatie, en de actie van het pakken van criminelen. Terwijl juist bij het pakken van boeven veel informatie vrijkomt. ‘Met dat MIT ga je ruzie krijgen om informatie, om bevoegdheden en om subjecten. Zo dom.’

Doodeng

Fijnaut vindt ook dat er te weinig competente mensen door de minister worden aangesteld om de zware criminaliteit aan te pakken. Daardoor ontbreekt een goed plan voor het bestrijden van de georganiseerde misdaad. De hoogleraar Criminologie noemt dat ‘doodeng’.