Computerproblemen in Rotterdamse haven

De douane in Rotterdam wordt geteisterd door computerproblemen. Daardoor worden containers zonder controle doorgelaten. Criminelen zouden daarvan mogelijk profiteren. Medewerkers van verschillende logistieke bedrijven luiden de noodklok. Volgens hen duren de problemen al weken. 

Volgens het AD is er door het falende computersysteem een noodprocedure van kracht. Daardoor worden binnenkomende containers via email aangemeld. Normaliter gebeurt dat via een digitaal aangiftesysteem, waarmee automatisch een risico-analyse van de binnenkomende container wordt gemaakt. Bijvoorbeeld om te kijken of er een relatief grote kans is dat er drugs in de container zijn verstopt.

Bederfelijke waar

Nu de containers door de noodprocedure via email worden aangemeld, valt het medewerkers van logistieke bedrijven op, dat goedkeuring voor doorlaten al na enkele minuten na aanmelding van de container plaatsvindt. De containers zijn dan niet gecontroleerd. Vooral containers met bederfelijke waar, zoals planten, groeten en fruit, worden zonder controle doorgelaten. Het is algemeen bekend dat vooral in containers met een dergelijke lading nogal eens drugs worden verstopt.

Problemen

Een woordvoerster van de douane erkent dat er problemen zijn met het computersysteem, maar ontkent dat er ladingen ongecontroleerd passeren. De douane in Rotterdam wordt al langer geteisterd door problemen. Er zou een tekort aan personeel zijn en sommige medewerkers worden beschuldigd van corruptie. Er lopen nu tegen twee douaniers strafzaken bij de rechtbank in Rotterdam: Gerrit G. en Gertie V.. Uit die onderzoeken is duidelijk geworden dat er nog meer douaniers verdacht zijn van corruptie.