Computers van politie zijn ‘veel te traag’

De computers waarmee de politie werkt zijn traag en werken soms helemaal niet. Om het toch al zo slecht werkende systeem in de lucht te houden is ook nog eens geld tekort: 128 miljoen euro. Dat meldt De Telegraaf. Het tekort wordt bevestigd door de politietop.

De bonden zijn boos over het slechte systeem, omdat het de aanpak van criminaliteit tegenwerkt. De Rekenkamer concludeerde in 2011 al dat de politie de zaakjes niet op orde had. Toen werkten de 26 korpsen met verschillende systemen. Bij de invoering van de Nationale Politie werd een nieuw systeem ingevoerd waarmee alle politiemensen moeten werken.

Nieuw systeem loopt vast

Maar dat systeem is volgens politiemensen heel gebruiksonvriendelijk. Daarnaast is veel informatie kwijt geraakt in het nieuwe systeem en lopen computers regelmatig vast. De korpsen maakten daarnaast allerlei variaties op het systeem, waardoor de uitwisseling van informatie moeilijker wordt.

Het computersysteem zou eigenlijk 46 miljoen euro kosten, maar dat werd uiteindelijk 70 miljoen. Daarnaast gaat er veel geld in zitten om het personeel bij te scholen. In totaal is er een tekort van 128 miljoen, bevestigen de politietop en de vakbonden aan De Telegraaf.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie zegt dat het niet weet hoeveel geld er nog bij moet.