Connery betrokken in vastgoedschandaal

In een onderzoek naar vastgoedfraude door een onderzoeksrechter in het Spaanse Marbella zijn de Schotse acteur Sean Connery en zijn vrouw Michelle Roquebrune verdachte. De zaak draait om de verkoop van de villa van Connery in Marbella en de daaropvolgende bouw van 70 appartementen op het terrein. Het onderzoek is een afsplitsing van de grote Malaya-zaak die nog steeds speelt voor de provinciale rechtbank in Málaga.

De Malaya-zaak richt zich op de activiteiten van de voormalige gemeentesecretaris in Marbella Juan Antonio Roca en de inmiddels overleden oud-burgemeester Jésus Gil. Zij en anderen hebben op grote schaal wetgeving ontdoken en ambtsmisbruik gepleegd door illegale bouwactiviteiten toe te staan tijdens de bouw-hausse in Marbella.

Het onderzoek ‘Goldfinger’ is begonnen in 2007. Een aantal bedrijven en advocatenkantoren maakten een deal om de villa van Connery te laten slopen om er zeventig  luxeappartementen te alten ontwikkelen, die nu tussen de 1,4 en 2,2 miljoen euro waard zijn. Andere verdachten zijn het bedrijf Malibu SA, het advocatenkantoor Diaz-Bastien & Truan, dat de belangen van Connery in Spanje behartigde en Julián Muñoz die in 2000 burgemeester van Marbella was.

De gemeente Marbella is ongeveer 2,7 miljoen euro misgelopen door de deal. De betrokken partijen zouden gezamenlijk 53 miljoen hebben verdiend.

Connery had moeten verschijnen voor de rechtbank in marbella maar had laten weten dat zijn gezondheidstoestand hem niet toestond van zijn huis in de Caribbean naar Spanje te reizen.

Connery en zijn vrouw woonden sinds de jaren zeventig in Puerto Banus in een villa aan het strand: Malibu. In 1998 verkochten die de grond.