‘Contact criminelen met buitenwereld verder minimaliseren’

‘Contact criminelen met buitenwereld verder minimaliseren’

Minister Franc Weerwind van Rechtsbescherming wil de contacten van zware criminelen met de buitenwereld nog verder controleren en minimaliseren. In een wetsvoorstel staat bijvoorbeeld dat bepaalde gedetineerden alleen nog kranten te lezen krijgen waar de advertenties zijn uitgeknipt.

Boodschappen

Dit om te voorkomen dat er in die advertenties verborgen boodschappen worden doorgegeven. Dit zou volgens het Algemeen Dagblad ‘op advies van de politie’ in het wetsvoorstel zijn opgenomen.

De Tweede Kamer en minister Weerwind willen er alles aan doen om te voorkomen dat topcriminelen vanuit de cel actief kunnen blijven.

Italië

Voor de wet, die woensdag in de Tweede Kamer wordt besproken, zijn antimaffiawetten uit Italië als voorbeeld genomen.

De maatregelen gaan gelden voor criminelen die in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught verblijven en voor bepaalde gedetineerden die in andere inrichtingen met extra toezicht zitten.

In de nieuwe wet kunnen bezoek- en belcontacten met familie gemakkelijk voor een periode van telkens drie maanden worden verboden.

Kritiek

De wet beperkt ook het aantal advocaten dat bepaalde criminelen kunnen inhuren. De Tweede Kamer wil naar een maximum van twee raadslieden.

De Raad voor Strafrechtstoepassing heeft al kritiek laten horen. Absolute isolatie kan met de nieuwe wet in principe eindeloos worden verlengd. Dat vindt de Raad niet humaan.