Contact van Noffel krijgt 13 jaar voor cokesmokkel

Muhammed S. een contact van de Amsterdamse crimineel Naoufal F., moet 13 jaar de cel in vanwege cocaine smokkel met viskotters. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam vanochtend bepaald. Naoufal en Muhammed zaten volgens justitie in de georganiseerde smokkel van cocaïne waarbij ze ‘een deel van de Urker visserij in hun greep hadden’.

Drie uitvoerders van een transport van 261 kilo cocaïne via een Urker viskotter werden al veroordeeld tot celstraffen tot zes jaar. In Harlingen werd die zending vorig  jaar gepakt. Officier Plooij citeerde tijdens de rechtszaak uit PGP-berichten tussen Muhammed S. en Naoufal F., alias “Noffel”. De berichten zijn opgediept uit de 3,6 miljoen berichten die justitie vorig jaar in beslag nam in Canada.

Coke-lijnen

Muhammed S. zou op 30 juli 2015 via PGP tegen Naoufal F. hebben gezegd:

We hebben een groep vissers die op het water kunnen aannemen en opvangen. Dan gaat het om de botenlijnen die boven lopen en de Noordzee.

Naoufal F. zou hebben geantwoord:

Ken het systeem, sir. Yoego hebben die lijn in hun hand en crew op veel boten. Mensen van Montenegro, sir, die hebben die boot mensen die naar Zuid-Amerika gaan laden en ze lossen op deze manier.

De rechtbank acht bewezen dat het inderdaad Noffel en S. waren die hier communiceerden. Volgens het Openbaar Ministerie was sprake van een lang lopende lijn en pikte de viskotter vaker cocaïne op de Noordzee op.

Containerschip

Muhammed S. pikte in 2017 in Amsterdam de Montenegrijn Dalibor D. op en reed hem naar Harlingen. Daar stapt hij met twee tassen over in de auto van mede-eigenaar Johannes N. van de viskotter Z181 (foto boven) en hij ging aan boord. Justitie hield de schuit via de kustwacht in de gaten. Het schip voer de volgende dag minutenlang achter het containerschip MSC Krystal. Justitie stelt dat de cocaïne vanaf dat schip is afgezet en dat de viskotter de partij oppikte.

Mede-verdachten

Samen met Ferry B. Helder was hij ook betrokken bij de bedreiging van een visser uit Hippolytushoef. Er werd op zijn woning geschoten. Ferry B. kreeg 4,5 jaar cel. De derde verdachte, de 51-jarige Leendert R, krijgt 5,5 jaar celstraf. Naoufal F. is (nog) niet vervolgd voor de zaak.

Zie ook:

Corrupt contact liet peilbaken verwijderen

Hoe de beschieting van een woning werd gepland

Ook Naoufal F. verdacht van cokesmokkel

Politie verdenkt contact Noffel van cokehandel

AT pakt Pakistaanse Amsterdammer op

Rechtbank: zaak tegen Noffel gaat door (UPDATE)

Gewiste mails uit PGP-telefoon teruggehaald