Zaken van Chapo in België en NL

De voormalige gemeentesecretaris van de Belgische stad Bergen die tevens een naaste adviseur is van de Belgische premier Elio Di Rupo, had contacten met het Mexicaanse Sinaloa-kartel. Volgens Belgische media reikte de invloed van deze Pierre Urbain ook tot in Nederland. De relaties verliepen via de Braziliaanse ondernemer Daniel Fernandes Rojo en diens bedrijf DWB Holding. Dat bedrijf is in de Verenigde Staten verdachte van betrokkenheid bij pyramidefraude en witwassen.

 

In maart is Urbain in Bergen gedagvaard voor deelname aan een criminele organisatie en financiële delicten. Daarop legde hij zijn functie als gemeentesecretaris neer.

Fernandes Rojo is verdacht van het opzetten van zogeheten Ponzi Schemes waarbij investeerders worden gelokt met rendementen van 15 tot 20%. Urbain zou spookfirma's hebben opgezet in België, Luxemburg en Nederland.

Drugshandel

Volgens de Belgische krant L’Echo zou Urbain in België twee medeplichtigen hebben gehad en tot 2008 in direct contact hebben gestaan met de Braziliaan.

De Drug Enforcement Administration (DEA) ontdekte ter waarde van ruim 80 miljoen euro aan geld op rekeningen van DWB dat afkomstig zou kunnen zijn van drugshandel.

Sinaloa

Het Institute for Defense Analyses (IDA) stelt dat Fernandes Rojo en een Venezolaanse partner, Pedro Benevides, deel uitmaken van het Sinaloa-kartel, het grootste drugskartel ter wereld, van de voortvluchtige Joaquín El Chapo Guzmán Loera (foto). DWB werkt samen met de Evolution Market Group, uit Panama en met FinanzasForex en Skyview Aviation Inc. een verhuurbedrijf van vliegtuigen.

Hij zou verder tientallen miljoenen euro's hebben rondgepompt en vermengd met geld van een Europees regionaal ontwikkelingsfonds, langs een reeks van bedrijven en Zwitserse bankrekeningen. Eén van zijn contacten was een Fransman uit Nice die ook weer in contact bleek te staan met Fernandes Rojo.