Contraexpertise dna-bewijs gunstig voor verdachte

Het bewijs tegen Adil A. en Anouar B. in de zaak van de dubbele moord in de Staatsliedenbuurt leunt in belangrijke mate op dna-sporen en de verklaring van beoogd doelwit Benaouf A.. Met name over de betrouwbaarheid van de verklaring van A. ontstond maandag in de rechtbank volop discussie.

Door @Wim van de Pol

Met name Anouar B. sprak honderduit en deed er alles aan om het verhaal van A. onderuit te halen. Hij toonde emotie als in zijn ogen de feiten onjuist werden weergegeven. ‘Ik vecht hier voor mijn leven’, zei hij. Hij onderbrak de rechters en sprak ze soms al tutoyerend met stemverheffing toe: ‘Begrijp je wel?’ Brutaal als hij was maakte hij hier en daar toch punten.

Bivakmuts

Het grootste probleem van Anouar “Popeye” B. is dat het beoogde doelwit Benaouf A. zegt B. vlak voor de schietpartij te hebben herkend. Hij hoorde en zag de Audi RS4 op zich afkomen en zegt dat bestuurder Anouar B. eerst de deur niet openkreeg en zijn bivakmuts nog niet op had. A. wijst uiteindelijk een foto aan van Anouar B. en zegt: ‘Anouar’s gezicht heb ik 1 miljoen procent gezien’. Anouar A.: ‘Hij wijst mij aan op een foto. Hij had drie maanden tijd. Zo kan ik het ook.’ Hij wees ook op andere tegenstrijdigheden in het verhaal van Benaouf.

Tegenstrijdigheden

‘Hij zegt Dani was erbij, dat trekt hij dan weer terug. Dan is het een Afrikaan uit Bos en Lommer. Een brede forse jongen. Dan is er weer helemaal geen neger bij. Hoe kan dat dan? Hij was er toch steeds zeker van?’, riep B. uit. De oudste raadsheer beaamde dat er tegenstrijdigheden in het verhaal van Benaouf A. zitten: ‘daarom houd ik het nu ook voor.’

Anoniem

Er zijn twee anonieme getuigen die lijken te bevestigen wat A. heeft verteld. Eén van hen zegt hem de nacht na de schietpartij te hebben gesproken. A. zou hebben gesproken over ‘die hoerenzoon Popeye’ die had geschoten. De getuige zegt ook dat al langer bekend was dat B. het op Benaouf A. gemunt had.

Contra-expertise

Er zijn twee deskundigen-rapporten die de verdediging van de verdachten ondersteunen. Eén rapport schat de kans dat de waarnemingen en de herkenning van Benouaf A. op de avond van de schietpartij over de inzittenden van de Audi RS4 correct waren niet hoog in. Het andere betreft een contra-expertise over het onderzoek naar een dna-mengprofiel dat op een hoofdsteun van de Audi is gevonden. Volgens dat rapport kan niet worden geconcludeerd, zoals het NFI deed, dat het dna op de hoofdsteun waarschijnlijk van B. afkomstig is. Dinsdagochtend zal de rechtbank de twee deskundigen hierover horen.

Glasdeeltjes

Het andere technisch bewijs tegen B. zijn glasdeeltjes van de Audi die zouden zijn gevonden in de sportschoenen die in het tuinhuisje van B. zijn aangetroffen. Volgens een rapport is er van 29 microscopisch kleine glasdeeltjes welgeteld één deeltje waarvan zowel de brekingsindex als de chemische samenstelling van het glas waarschijnlijk overeenkomen met gas uit de Audi. Het dossier bevat verder nog een hele waslijst aan aanwijzingen, maar niet veel meer hard bewijs dat het Anouar B. was die aan het schieten was geweest.

Doodsangst

Bij het voorhouden van de feiten kwam ook de doodsangst die twee motoragenten de fatale avond hebben uitgestaan aan de orde. Zij troffen de daders op een kruispunt met de Haarlemmerweg. Eén zag de Audi aan komen rijden. Hij minderde vaart bij de kruising en passeerde een rij wachtende auto’s waarna de agent zag dat vanuit het achterraam de loop van een geweer naar buiten en op hem gevuurd werd. Hij liet zich met zijn motor vallen en dat redde waarschijnlijk zijn leven. De andere agent zag zijn collega vallen en dacht dat hij was geraakt. Ook op hem werd gevuurd voordat de RS4 wegscheurde.

Zie ook:

Daders volgden Range Rover mogelijk al eerder

80 NFI-rapporten in Zaak-Staatsliedenbuurt

‘Briefjes om getuigen te bewerken’

Verdachte Staatsliedenbuurt: ‘Alibi’

Ale berichten over de rechtszaak.