‘Controle containerterminal onvoldoende’

De grootste containerterminal van Rotterdam, ECT Delta, is niet goed beveiligd tegen drugshandelaars. Dat zegt een woordvoerder van Transport Belangen Vereniging Nederland (TBV-NL) in het Algemeen Dagblad. Woordvoerder Arjan van Erven zegt dat omzeilen van grondige controle een koud kunstje is.

Vergeten

Verladers willen containers zo snel mogelijk uit de haven weg hebben, vooral als er bederfelijke waar geladen is. Ze kunnen dan gebruikmaken van een spoedprocedure. De container wordt dan extern gescand. De uitgebreide standaardprocedure, die dagen kan duren, wordt zo omzeild. Bij een externe scan moet een speciale verzegeling worden aangebracht. Van Erven:

Maar op dit moment is de kans groot dat je de container zo meekrijgt.

De branchevereniging van transportondernemers zegt dat door eigen onderzoek te hebben vastgesteld.

Een chauffeur:

Een tijdje terug haalde ik ’s avonds een container op. Wij zijn per ongeluk zo naar huis gereden en de volgende dag naar de klant. Toen we bij de klant kwamen met die container, bleek dat we vergeten waren te scannen. Wij terug naar Rotterdam, maar toen kregen we van een ambtenaar te horen dat het niet mogelijk was dat we die container zo mee hadden gekregen. Maar dat was het dus wel. Als we kwaad hadden gewild, hadden we er iets uit kunnen halen. En het is altijd in bakken met fruit. Inderdaad, daar zit wel eens iets tussen.

Fruitcontainers

De douane bevestigde aan het Algemeen Dagblad dat er bontcontainers met fruit ainers ongecontroleerd van de ECT Delta-terminal zijn gereden:

We zijn nu samen met ECT aan het onderzoeken hoe dat mogelijk is. Tot nu toe zijn er bij ons een paar meldingen binnengekomen.

Met name containers met tropisch fruit zijn populair bij drugssmokkelaars omdat dergelijk fruit in principe geen verdachte deklading is en er veel van in Rotterdam  binnenkomt. De koelcompartimenten bij de containers zijn relatief eenvoudig open te maken.

Momenteel speelt een groot strafrechtelijk onderzoek naar een verdachte douanier:

Verdachte mega-zaak overleefde schietpartij