Controles A13 tegen criminelen

Het afgelopen half jaar heeft de politie op snel A13 verkeerscontroles uitgevoerd met als oogmerk criminelen in de kraag te grijpen. Dat heeft de politie bevestigd tegen verschillende media. De politie voerde de afgelopen 24 weken 30 uitgebreide controles uit langs de A13 tussen Rotterdam en Rijswijk. Volgens het Algemeen Dagblad koos de politie de A13 omdat die weg twee grote steden met veel criminaliteit, Rotterdam en Den Haag, verbindt.

Volgens de politie gaan criminelen graag op in de massa. Op de A13 heerst vrijwel de gehele dag grote drukte. Het controle-initiatief komt van de Landelijke Eenheid, voorheen het KLPD. Het was een geheim project dat pas uitlekte nadat het Algemeen Dagblad erover schreef.

Kentekens

Dertig keer stonden agenten langs de weg met een flitscamera en een apparaat dat kentekens checkt. Zo werden kentekens op geregistreerde criminelen en gestolen auto's gecheckt. Per controle sloeg de camera die de kentekens controleert meer dan tien keer alarm. In totaal zijn ruim 350 wat de politie noemt 'criminelen' van de weg gehaald. 

Belastingschuld

Er zijn mensen opgepakt met meer dan honderdduizend euro belastingschuld hadden. Negen mensen reden in gestolen auto's. Woordvoerder Frans Zuiderhoek tegen het AD: 'De kans is reëel dat boeven, nu dit bekend wordt, de snelweg mijden en binnendoor naar Den Haag of Amsterdam gaan. Het is en blijft een kat-en-muisspel tussen misdadigers en de politie.'

Flitsen

De opstelling van de dubbele camera langs de A13 leidde vijf keer tot lange files. Veel automobilisten gingen op de rem staan. De Verkeers Informatie Dienst (VID) begreep niet dat de politie snelheidscontroles hield tijdens de spits, waar je toch al niet te hard kunt rijden.

Zuiderhoek. 'Het zijn, zo heeft de ervaring ons geleerd, juist criminelen die na de spits en de files met extreme snelheden van 180 kilometer per uur over de snelweg razen.'

De politie zegt door te gaan met de speciale controles, mogelijk ook op andere locaties.