‘Corrupte’ diamantjager ‘is er ingeluisd’

Een prominente Belgische politieman die jarenlang jaagde op fraude in de Antwerpse diamantwereld, zegt dat hij de diamanten die bij hem thuis zijn gevonden als ‘vriendendienst’ bewaarde. Ze zouden van een Indische diamantair die in Antwerpen woont zijn. De topspeurder zegt dat hij was vergeten dat hij de diamanten in bewaring had.

Dat meldt de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws donderdag. De diamanten die bij de politieman, Agim D., zijn gevonden, zijn afgewerkte diamanten die een half miljoen euro waard zijn. Zijn collega’s denken dat de Indische diamantair D. er heeft ingeluisd.

De stenen zijn volgens Het Laatste Nieuws mogelijk aan de politieman in bewaring gegeven omdat de diamantair een bezoek van de fiscus verwachtte. De diamantair zegt echter dat de diamanten die bij D. zijn gevonden niet van hem zijn.

Verdachte geldwissels

Vrijdag werd het huis van D. doorzocht, waarna de diamanten werden gevonden. Hij zit nu vast op verdenking van witwassen en heling. Ook de diamantair, van wie de diamanten volgens D. zijn, zit vast.

De huiszoeking vond plaats nadat de politie enkele verdachte geldwissels had gesignaleerd. Agim D. had in enkele maanden bij een Antwerps wisselkantoor zo’n 12.000 dollar gewisseld in euro’s. Toen D. vanwege die zaak werd ondervraagd, heeft hij zelf toestemming gegeven voor de doorzoeking van zijn huis. Naast de diamanten werd er ook een partij goud gevonden.