Corrupte gedeputeerde betaalde Staat drie ton

Het Openbaar Ministerie is met oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers (VVD) overeengekomen dat hij al het wederrechtelijk verkregen voordeel in zijn omkopingszaak aan de Staat betaalt: een bedrag van 330.828 euro.

Hoge Raad

Het gaat om het voordeel dat Hooijmaijers onder meer verkreeg toen hij zich als lid van gedeputeerde staten van Noord-Holland liet omkopen. De oud-gedeputeerde is op 14 februari 2017 na cassatie bij de Hoge Raad onherroepelijk veroordeeld voor ambtelijke omkoping, valsheid in geschrift en witwassen.

Een van de zaken was het omkopen door voormalige bank Fortis, die Hooijmaijers omkocht voor 6000 euro om huisbankier van de provincie Noord-Holland te worden. Hij kreeg uiteindelijk ruim twee jaar cel. Sinds april zit hij zijn straf uit in Zaandam.

Vehikel

Het geld waarmee Hooijmaijers werd omgekocht kwam binnen op de rekening van MOVE Consultants BV, het bedrijf van zijn vrouw. Dit bedrijf werd daarmee gebruikt als vehikel voor de omkopingsgelden. Het bedrijf schikte met het Openbaar Ministerie in een aangeboden transactie van 45.000 euro. Hooijmaijers vrouw is vrijgesproken.

Het geld is inmiddels door zowel Hooijmaijers als door MOVE Consultants betaald.

Zie ook:

Oud-gedeputeerde in cel voor omkoping