‘Corrupte havenmedewerkers aangehouden’

Dinsdag heeft de landelijke recherche in een opsporingsonderzoek naar corrupte havenmedewerkers, zes mensen aangehouden. Het zijn mannen, in de leeftijd van 25 tot 56 jaar en woonachtig in Rotterdam, Ridderkerk, Schiedam en Rijswijk. Ze worden onder andere verdacht van het invoeren van 150 kilo cocaïne.

Informatie

Ook zouden ze ‘in georganiseerd verband’ informatie uit hun havenbedrijf hebben doorgegeven aan criminelen. De landelijke recherche het Rotterdamse parket kregen in april informatie over een crimineel samenwerkingsverband en corrupte medewerkers die betrokken zouden zijn bij de import van drugs via de haven van Rotterdam. De groep leverde informatie waarmee containers met drugs uit de haven gehaald konden worden.

Corruptie

Van de zes verdachten die zijn aangehouden worden er vier verdacht van niet-ambtelijke corruptie, zij waren werkzaam bij een containerbedrijf en een container depot in de haven. Bij de doorzoekingen van de woningen van de verdachten zijn een automatisch vuurwapen, twee handvuurwapens en een groot contant geldbedrag aangetroffen.

Het HARC-team in Rotterdam, een samenwerkingsverband van politie, Douane, FIOD en Openbaar Ministerie heeft bijstand verleend bij het in beslag nemen van de 150 kilo cocaïne die verstopt zat tussen een lading ananassen.

De rechter-commissaris in Rotterdam heeft de mannen voor 14 dagen in bewaring gesteld .