Van Rey en de corrupte politici

Dinsdag begint in Rotterdam het proces tegen ex-wethouder en oud-senator Jos van Rey (voormalig VVD). Hij wordt onder andere verdacht van het aannemen van steekpenningen, ter waarde van 100.000 euro. Ook zou hij verschillende bedrijven hebben bevoordeeld. In NRC Handelsblad een interessant lijstje over corruptie-onderzoeken tegen politici. 

VVD-ers

Volgens de NRC zijn er de afgelopen jaren 25 onderzoeken geweest naar corrupte politici. Daarvan zijn er 12 schuldig bevonden. De hoogste straf van die 12 kreeg Ton Hooijmaijers, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland. Hooijmaijers kreeg drie jaar. De gedeputeerde was, net als Van Rey wiens proces vandaag dus begint, lid van de VVD. Sjoerd Swane staat wat betreft strafmaat op de tweede plaats: hij werd veroordeeld tot 24 maanden. En, alweer, ook Swane was wethouder voor de VVD.

Limburg

Wat verder opvalt in het lijstje: veel Limburgse zaken. Van de 12 politici die werden veroordeeld komen er maar liefst 8 uit de provincie Limburg.

Hier meer over de zaak Van Rey. El Rey, zoals de VVD-er ook wel werd genoemd, verscheen vandaag overigens niet in de rechtbank.