Diepe corruptie bij Scotland Yard

De georganiseerde misdaad in Engeland kon 'vrijelijk' gebruik maken van corrupte politiemensen, zo blijkt uit een geheim rapport dat is uitgelekt naar de Britse krant The Independent. Scotland Yard was in 2002 geïnfiltreerd door criminele groepen, met name de in Engeland beruchte Adams Familiy en een bende die werd geleid door de gangster David Hunt. 

Het geheime onderzoek van Operatie Tiberius stelde vast dat vele detectives waren 'omgekocht' en toegang verschaften tot politie-databases en zelfs toestanden dat criminele 'live' meekeken met lopend onderzoek.

Technieken

Criminelen kregen ook inzage in de technieken die Scotland en andere diensten toepasten bij observaties, achtervolgingen en undercover-inzet. Sommige rechercheurs namen zelf deel aan criminele activiteiten als grootschalige drugsimport en witwassen. Ook onderzoeken naar liquidaties in het milieu bleken te zijn geïnfiltreerd en gemanipuleerd zodat daders aan vervolging ontkwamen. Verder gaven de corrupte rechercheurs informatie over geheime politieinformanten door.

80 ambtenaren

In het rapport staat dat Scotland Yard (nu Metropolitain Police) niet in staat bleek de corruptie goed aan te pakken. Erger: in het rapport wordt zelfs getwijfeld of de leiding de wil had om die corruptie aan te pakken. 'Om wat voor reden dan ook is de huidige aanpak af te wachten tot informatie over corruptie naar boven komt en er dan op de reageren', staat in het Tiberius-rapport. In het rapport staat de naam van 80 corrupte ambtenaren, allen rechercheurs of hoger. Slechts enkelen van hen zijn veroordeeld of vervolgd.

Britse politici vragen zich af hoe het momenteel staat met de corruptie binnen de "Met". De dienst heeft ook een taak in de bestrijding van terrorisme in Groot-Brittannië.