Corruptie-crisis op Bonaire

UPDATE: Booi is inmiddels vrijgesproken door het gerechtshof op Curaçao.

Zondag wordt Bonaire een bijzondere gemeente van Nederland. Maar de georganiseerde misdaad die het land heeft besmet is daarmee niet verdwenen. Inmiddels woedt achter de schemen een machtstrijd waar ook het Openbaar Ministerie bij betrokken is. Voormannen van de grootste politieke partij van het eiland zijn betrokken in een groot onderzoek naar internationale drugshandel en witwassen. Vorige week is een politicus aangehouden en bij een oud-minster en bij de partijleider van de UPB zijn huiszoekingen gedaan. Die partijleider, Ramonsito Booi, heeft vandaag het Openbaar Ministerie ervan beschuldigd ‘ontspoord te zijn’.

Booi spreekt van laster zegt dat het OM geen strafrechterlijk maar een politiek onderzoek doet: ‘Het OM maakt gebruik van laster die de oppositie heeft aangeleverd. De oppositie wordt zelf niet onderzocht. Daarmee laat het OM zien onbetrouwbaar te zijn. En dat is zeer schadelijk voor het aanzien.’

Booi is al jarenlang leider van de grootste partij van Bonaire en ook van het Antilliaanse parlement.

Maar is nu bijna verdachte in een onderzoek naar witwassen, goudsmokkel en drugshandel. De zaak komt op 31 oktober voor de rechter, tot die datum kan  het OM Booi en de oud-minister als verdachte aanmerken. Volgens het Openbaar Ministerie loopt het omvangrijke onderzoek no en is het nog te vroeg om over vervolging van de oud-politici te besluiten..

Zie nu.nl en Radio Nederland Wereldomroep.