Corruptie: ‘persoonlijke gegevens uit RDW verkocht’

Corrupte medewerkers verkopen naam, adres en woonplaatsgegevens uit het register van de Rijksdienst Wegverkeer (RDW) op internet. RTL Nieuws ontdekte chatgroepen waar kopers op aanvraag persoonsgegevens bij kentekens kunnen aanschaffen.

(beeld kenteken.tv)

Onderzoek

De RDW wist niet dat dit gaande was, aldus RTL Nieuws. Er is nu aangifte gedaan en de politie is een onderzoek gestart.

De groepen waar de verkoop plaatsvond waren in de chatapp Telegram. RTL zegt daar enkele maanden online verkoop van gegevens te hebben waargenomen. De naam- en adresgegevens werden voor tussen de vijftig en honderd euro verkocht. Levering kon zelfs binnen het uur gebeuren. Ook was er een geval waarbij het mobiele nummer van een autobezitter werd geleverd.

Tussenpersonen

De verkopers zeggen tussenpersonen te zijn die mensen bij de RDW kennen. Betaling gaat veelal via online betaalkaarten van PaySafe, een Tikkie of cryptocurrency Bitcoin.

Op de servers van de RDW is toegang te krijgen tot de naw-gegevens die gekoppeld zijn aan 11,5 miljoen Nederlandse kentekens van voertuigen van bedrijven en personen.

Criminelen gebruiken persoons- en adresgegevens om mensen op te sporen zodat ze die dan bijvoorbeeld kunnen afpersen, bedreigen of laten liquideren.

Recent werd bekend dat een vriendin van een broer van kroongetuige Reduan B. illegaal kentekens opvroeg en verkocht.