Justitie eist 45 maanden cel tegen agent in opleiding

Een aspirant-agent van de eenheid Amsterdam zou bijna een jaar lang geheime informatie uit politiesystemen hebben doorgespeeld aan de onderwereld, aldus AT5. Tegen de 22-jarige man is dinsdag 3 jaar en 9 maanden cel geëist.

Cellencomplex

De verdachte is de 22-jarige Mehmet A. uit Tiel. Hij was sinds begin 2017 tijdens zijn opleiding arrestantenwacht bij het cellencomplex in Amsterdam-Zuidoost en deed straatsurveillance. De verdenking is dat hij sinds december 2017 tientallen namen van drugscriminelen, plofkrakers en leden van criminele motorclubs opzocht in politiesystemen. Eind november vorig jaar is hij gearresteerd.

De agent heeft bekend dat het zou gaan om vijftig verschillende namen.

Anonieme tip

De politie kwam de medewerker op het spoor na een anonieme tip: hij zou zijn omgekocht door twee criminele broers uit Tiel.

A. zou een soort spreekuur in zijn auto hebben gehouden. Hij zou 250 euro hebben gevraagd per op te vragen naam. Bij meer namen zegt hij korting te hebben gegeven.

Het Openbaar Ministerie spreekt het vermoeden uit dat Mehmet A. doelbewust bij de politie was gestationeerd door een criminele organisatie.

Het Openbaar Ministerie eiste een celstraf van 45 maanden tegen de agent. Daarnaast zou hij acht jaar lang geen publieke functie mogen bekleden, aldus de eis.