Corruptieonderzoek naar Haagse wethouders (UPDATE2)

De Rijksrecherche doorzoekt dinsdagochtend werkkamers en woningen van Haagse wethouders, zo meldt het landelijk parket. Ook werkplekken van enkele ambtenaren worden onderzocht. Er zijn ook boekingen geweest bij Haagse ondernemers, daarbij is onder meer en vuurwapen gevonden.

Vergunningen

Het onderzoek onder leiding van officieren van justitie van het landelijk parket richt zich op ambtelijke corruptie, omkoping en schending van ambtsgeheim. Het gaat om Richard de Mos, de wethouder van Economie, Sport en Buitenruimte en 1e locoburgemeester en om Rachid Guernaoui, de wethouder van Financiën, Integratie en Stadsdelen. Ze worden verdacht van onder meer het tegen betaling regelen van vergunningen. Er is beslag gelegd op een groot aantal computers en telefoons, en op zowel schriftelijke documenten als computer bestanden.

Groep De Mos

Een van de verdachte ondernemers staat op de kandidatenlijst van de Groep De Mos. Hij zou deze partij financieel hebben gesteund in ruil voor gunsten, waaronder vertrouwelijke informatie uit het stadsbestuur. Ook een raadslid van de Groep De Mos wordt verdacht van betrokkenheid bij ambtelijke corruptie. Bij een van de verdachte ondernemers is thuis een vuurwapen met munitie aangetroffen en in beslag genomen. Deze man is aangehouden en na verhoor in vrijheid gesteld.

Behalve de ondernemer zijn de verdachten zijn niet aangehouden. Beide wethouders zijn dinsdag door de Rijksrecherche verhoord.

Het Haagse stadsbestuur heeft de wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui verzocht om tijdelijk terug te treden. Daar hebben de twee ‘met pijn in het hart’ gehoor aan gegeven. Ze ontkennen de beschuldigingen.

De doorzoekingen stonden onder leiding van een rechter-commissaris van de rechtbank Rotterdam. Tientallen rijksrechercheurs en twee officieren van justitie nemen deel aan de actie.