Corruptieschandaal FIFA heeft Nederlandse link

Er is een Nederlandse link in het onderzoek naar de corruptie van officials van de wereldvoetbalbond FIFA. De lijntjes van twee verdachte sportmarketingbedrijven komen samen in een brievenbusfirma die in Nederland is gevestigd. Op papier is de bestuurder van de firma een 32-jarige man uit Geldrop.

Dat blijkt uit onderzoek van het Algemeen Dagblad. Het gaat om het bedrijf Torneos & Traffic Sports Marketing BV. Het is gelieerd aan twee sportmarketingsbureaus in Zuid-Amerika, die worden genoemd in het onderzoek.

20 jaar gevangenisstraf

De FBI stelt dat deze bureaus FIFA-officials hebben omgekocht om tv-rechten van voetbaltoernooien te krijgen. Het zou onder meer gaan om de Copa America, het toernooi in Zuid-Amerika voor landenteams, en de Copa Libertadores, de Zuid-Amerikaanse versie van de Champions League.

Eén van de bestuurders van de bureaus heeft bekend en is schuldig bevonden aan onder meer afpersing, witwassen en valsheid in geschrifte. Hij moet 151 miljoen dollar betalen en krijgt mogelijk 20 jaar gevangenisstraf. Het geld zou via brievenbusfirma’s over de hele wereld zijn weggesluisd.

Postbusfirma heeft 2 miljoen

Mogelijk is de Nederlanse brievenbusfirma daar ook voor gebruikt. Sinds 2013 staat er ruim 2 miljoen euro op de rekening van het bedrijf, terwijl het alleen bestaat uit de Brabantse bestuurder. De BV hoort bij een holding in Cyprus, een erkend belastingparadijs.

Justitie in New York wil niet op vragen van het AD reageren. Ook het Nederlandse OM wil niet zeggen of er een rechtshulpverzoek door de Amerikanen is gedaan. De krant had contact met de bestuurder van de Nederlandse firma, maar die liet niets meer van zich horen zodra er vragen over de FIFA gesteld werden.