Cosa Nostra-familie lijkt beroemde Caravaggio in bezit te hebben (VIDEO)

Er is een video opgedoken waarin de sterke suggestie wordt gedaan dat de Siciliaanse maffia een beroemd gestolen kunstwerk in bezit heeft. Het gaat om een schilderij van Caravaggio: Natività con i Santi Lorenzo e Francesco di Assisi (de Geboorte van Christus met de Heiligen Laurentius en Franciscus van Assisi).

Stukje afgesneden

Dat meesterwerk werd in de nacht van 17 op 18 oktober van 1969 gestolen uit het Oratorio di San Lorenzo in Palermo waar het meer dan 350 jaar had gehangen. Het is één van de meest gezochte kunstwerken ter wereld. The Guardian heeft nu een video van een gesprek met een priester die zegt te weten dat het doek werd verstopt bij een maffiabaas die er een stukje afsneed en opstuurde om de lokale kerk onder druk te zetten. Dat werd geheim gehouden.

Scheermesjes

De twee rovers zouden het doek uit het kader hebben gesneden met scheermesjes. De toenmalige pastoor Monsignor Rocco Benedetto beweert dat hij destijds onder druk is gezet door de maffia, die een deal over losgeld wilde sluiten.

Cosa Nostra-baas Gaetano Badalamenti wilde de kerk afpersen. De kerk ontving een brief waarin stond dat er een advertentie moest komen in een lokale krant ten teken dat de kerk bereid was te onderhandelen. Vervolgens kwam er een nieuwe brief met een kleine stukje van het doek als bewijs. De zaak liep dood omdat de gemeente Palermo niet geloofde dat de maffia het doek in bezit had en juist de priester van de roof verdacht. Monsignor Rocco Benedetto zegt in de jaren zeventig ook nog een foto ervan te hebben gezien. (tekst loopt door onder reclame)

Varkens

In 2001 sprak Benedetto met een documentairemaker en vertelde hem op camera zijn verhaal. Het kwam echter niet naar buiten omdat er grote scepsis heerste bij de autoriteiten over de betrouwbaarheid van Benedetto, zo vertelt de regisseur in The Guardian.

Toch deed de Italiaanse politie wel steeds onderzoek. Men stuitte op dwaalsporen zoals verklaringen van een maffia-kroongetuige die beweerde dat het doek ergens was opgeslagen in een stal waar het was aangevreten door muizen en varkens.

Zwitserland

Pas in 2018 ging de bal weer aan het rollen. De Italiaanse politie kreeg toen een tip kreeg dat het schilderij in het bezit was van nazaten van de inmiddels overleden Badalamenti. Die waren in contact met een kunsthandelaar in Zwitserland. Het doek zou nu ergens in Zwitserland zijn opgeslagen. Als het stuk een waarde zou moeten krijgen dan schatten specialisten het op 30 miljoen euro. Of er momenteel onderhandelingen gaande zijn over het doek is onbekend.

Gaetano Badalamenti (1923, foto) was boerenzoon maar werd capofamiglia van de maffia in Cinisi op Sicilië. In de jaren zeventig werd hij de baas (capo di tutti capi) van de Cosa Nostra. De autoriteiten in de Verenigde Staten maakten jacht op hem en hij werd daar ook veroordeeld tot 45 jaar voor onder meer heroïnesmokkel, in de onderzoeken naar de “Pizza Connection”. Spijtoptant Tommaso Buscetta getuigde (later in Italië) dat Badalamenti connecties had op het hoogste niveau in de Italiaanse politiek, onder meer met de christendemocratische premier Giulio Andreotti. Hij stierf in detentie in de Verenigde Staten in 2004.

Het integrale interview zal op 15 oktober getoond worden in Palermo.