Cosa Nostra: opgestaan, en weer neergeslagen (VIDEO)

Op Sicilië zijn 46 maffiosi, onder wie een kopstuk van de Cosa Nostra gearresteerd, met name in de omgeving van Palermo. Settimo Mineo (80) werd volgens Italiaanse media door justitie gezien als de nieuwe “capo di tutti capi”, ook wel genaamd: Boss di Pagliarelli.

Cupula

Totò Riina

De verdachten worden beschuldigd van onder meer illegaal wapenbezit, afpersing, brandstichtingen en gewelddadige overvallen.

Mineo zou op 29 mei op een geheime lokatie zijn gekozen tot hoofd van de zogenoemde “cupula” (koepel), dat is een raad waar verschillende families van de Siciliaanse maffia zitting in hebben om de belangen van de gehele Cosa Nostra te behartigen. Die koepel was sinds 1993 niet meer samen geweest, sinds de vorig jaar overleden “godfather” uit Corleone, Toto Riina, werd gearresteerd. Er ontstonden twisten, ook al omdat alleen Riina de koepel bijeen kon roepen en er geen overeenstemming over een opvolger ontstond.

Mineo wist de Siciliaanse maffia weer op één lijn te krijgen nadat het netwerk aan macht en prestige had ingeboet, door politie-ingrijpen en concurrentie van andere groepen.

De 80-jarige Mineo stamt uit Palermo en was ooit juwelier van beroep. Na zijn arrestatie maandag zei hij:

Er is iets moois gedaan, met mooie mensen.

Falcone en Borsellino

Totò Riina werd veroordeeld voor opdracht geven voor tientallen moorden, voor de dodelijke bomaanslag op twee vooraanstaande crimefighters, een onderzoeksrechter en een officier van justitie. Deze twee, Giovanni Falcone en Paolo Borsellino, werkten aan de strafzaak tegen Mineo, waarin deze in 1992 werd veroordeeld tot vijf jaar en via maanden cel, voor maffia-feiten. In datzelfde jaar kwamen Falcone en Borsellino om het leven door een bomaanslag op een snelweg op Sicilië. Dat gebeurde in opdracht van Riina, uit vergelding voor onder meer die “Maxi”-zaak, aldus de Italiaanse rechter indertijd.

Mineo zei weinig tijdens die zaak. Tegen Falcone liet hij zich wel de volgende uitspraak ontvallen:

Ik weet niet waar je het over hebt, ik ben gewoon een handelaar in geschenken en sieraden, ik kom uit de wolken gevallen.

In 2006 kreeg hij een nieuwe straf van 11 jaar cel.

Matteo Messina Denaro  

De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken reageerde op Facebook met de opmerking dat de arrestatiegolf zou bewijzen dat de wetshandhaving in Italië een van de beste ter wereld is. Op Instagram scheef een plaatsvervangend minister in reactie dat er ‘in Italië geen plaats is voor dit tuig’.

Het is niet duidelijk of Matteo Messina Denaro ook aanwezig was op de vergadering van 29 Mei. Matteo Messina Denaro is de laatste nationaal bekende maffioso van de Cosa Nostra die voortvluchtig is Deze “Diabolik” is afkomstig uit de westelijke provincie Trapani, op Sicilië.

De Carabinieri gaven de volgende beelden van de “blitz” vrij, ook met een heimelijke opname van een begroeting van Mineo door andere capo’s: