‘Cosa Nostra verdiende 3 miljard euro aan EU-subsidies’

De afgelopen tien jaar is ter waarde van drie miljard euro aan EU-subsidies naar de de Siciliaanse maffia gevloeid. Dat schrijft een voormalig directeur van een Italiaans natuurpark in Sicilië in een boek.

Vuurgevecht

Giuseppe Antoci ontsnapte in 2016 aan de dood toen de auto waarin hij reed ’s nachts op een afgelegen weg door onbekenden onder vuur werd genomen. De maffiosi hadden de weg met stenen geblokkeerd. Het politie-escorte wist in een vuurgevecht de belagers op de vlucht te jagen.

Graasgronden

In het boek Maffia van de Graasgronden legt Antoci uit hoe clans van de Cosa Nostra in het oosten van Sicilië jarenlang subsidies voor veeboeren hebben opgestreken. De boeren kregen subsidie om de natuur te beschermen in het nationale park van Nebrodi, van 200.000 hectare. Door intimidaties namen maffiosi de claims van de boeren over en gebruikten daarvoor dekmantelbedrijfjes.

Luxevilla

Als voorbeeld geeft Antoci een stuk land van 1000 hectare dat de maffia pachtte voor 36.400 euro per jaar. Uiteindelijk pakte de maffia in een jaar of tien een miljoen euro subsidie op die grond.

Ook zou de maffia een EU-subsidie van 200.000 euro hebben ontvangen voor de bouw van een luxevilla in een natuurgebied.

Bosbranden door katten

Om meer weidegrond beschikbaar te krijgen zou de maffia bosbranden hebben gesticht door katten omwikkeld met lappen met benzine in brand te steken en in droge stukken bos los te laten. Experts kunnen de oorzaak van een brandstichting hierna niet vaststellen en bewijzen.

Antoci voerde als directeur een strijd tegen deze praktijken en leeft nog altijd onder zware beveiliging van de politie. Lokale politici knijpen volgens Antoci door steekpenningen van de maffia een oogje dicht. Vorig werd Antoci van zijn post ontheven door een nieuw beroemde gouverneur.