Creditcard-nummers kopen op internet

Nieuwe Revu ging een identiteitje kopen en creditcard-nummers op internet op de kop tikken. Verrassend eenvoudig, blijkt dat te zijn. Via chatservice ICQ koopt de verslaggever in een ommezien 1600 nummers voor 5 euro per stuk. Maar met Nederlandse creditcards kan je niet zo veel meer doen omdat de beveiliging ervan de laatste jaren is opgeschroefd. In het buitenland is het gemakkelijker. De betere truc schijnt tegenwoordig te zijn om een identiteit te stelen. Een kopie van een paspoort is genoeg om een mobiele telefoon te kopen.

 

Identiteit stelen gaat lang niet altijd high-tech. Wat hengelen in brievenbussen is soms voldoende.

Belangrijke bron voor identiteitsgegevens zijn webshops die slecht beveiligd zijn. Als het handige neefje de webshop bouwt is de kans groot dat een SQL Injection succes oplevert. Na een paar minuten rollen lijsten met inlognamen en andere persoonlijke gegevens over het scherm. Razendsnel koppelen gespecialiseerde criminelen dat soort gegevens aan elkaar en zijn klaar voor identiteitsfraude.

Het Meldpunt Identiteitsfraude kan geen cijfers geven over de schade die zo wordt toegebracht. Ook voor Europa zijn die gegevens er niet maar wel voor de VS. Een hoogleraar weet dat de creditcardfraude daar 50 miljard dollar beloopt, met 10 miljoen slachtoffers per jaar.

In de papieren Revu deze week.