Crime Top 100: nr 45 vs 33

Martin Kok staat nummer 45 in de Crime Top 100. Fred Ros 33. Kok is alweer enige tijd op vrije voeten en heeft de misdaad naar eigen zeggen vaarwel gezegd. Fred Ros is overgelopen naar justitie. De twee staan binnenkort tegenover elkaar in de rechtszaal in het grote liquidatieproces Passage. 

Kok schroefde gisteravond een metalen naambord met ‘Fred Ros’ op een bruggetje in Amstelveen. Een regelrechte provocatie richting de kroongetuige. Kok onderstreept met zijn actie dat Ros de man was die op 24 januari 2003 bij deze brug een rode motor in het water heeft gedumpt. De motor was die dag gebruikt bij de moord op drugsbaas Cor van Hout en Robert ter Haak.

Ros ontkent voor de rechtbank met klem dat hij iets te maken heeft met die aanslag. Er hangt veel vanaf of hij de waarheid vertelt. Als uitkomt dat hij wel betrokken was, dan gaat de kroongetuigendeal die Ros met justitie sloot, de prullenbak in. Passage, het grootste Nederlandse liquidatieproces ooit, krijgt dan een dramatische wending. Justitie probeert met de getuigenis van Ros de opdrachtgevers achter een reeks huurmoorden te veroordelen, zoals Dino Soerel en Willem Holleeder. Dat mag alleen als de kroongetuige zelf niet heeft gemoord. Martin Kok moet binnenkort getuigen in Passage. Hij houdt vol dat Ros hem in de gevangenis heeft opgebiecht Van Hout te hebben geliquideerd.

In de Crime Top 100 een uitgebreide beschrijving van de carriere van zowel Ros als Kok.

Martin Kok bestiert tegenwoordig Vlinderscrime.