Crimesite-cijfers: 2010 gewelddadiger

Het jaar 2010 lijkt tot dusver gewelddadiger te verlopen dan 2009. Dat blijkt uit cijfers over steek- en schietpartijen die Crimesite heeft verzameld. Er waren in Nederland dit jaar tot en met september 212 schietpartijen gemeld, het vorig jaar was de stand in september 163. Het aantal steekpartijen was tot en met september 297 tegen 212 vorig jaar. Er zijn dus dit jaar wel meer mensen gewond geraakt als gevolg van wapengeweld maar het aantal dodelijke slachtoffers houdt opvallend genoeg daarmee geen gelijke tred. Het aantal dodelijke slachtoffers als gevolg van geweld staat na de maand september op 137, op de dezelfde tijd in 2009 waren er 141 slachtoffers van moord- en doodslag.

Het totaal aantal geweldsmisdrijven per maand is in 2010 steeds opgelopen, met een opvallende piek in de maand augustus.

Het aantal overvallen per maand piekte dit jaar in maart en daalde vervolgens sterk maar loopt sinds juli weer omhoog.

Crimesite registreert sinds 2007 gegevens over gewelddadige criminaliteit op basis van publicaties van nationale en regionale media, persberichten van de politie en via de scanner binnengekomen meldingen van politie- en hulpdiensten.