Crimestoppers: NL gezocht in Spanje

De Britse en Spaanse autoriteiten hebben vandaag weer een nieuwe etappe van Operación Captura gestart: tien voortvluchtigen in de categorie zware misdaad die zich in Spanje zouden verschuilen worden met veel publiciteit te kijk gezet. In Groot-Brittannië en met name aan de costa’s worden hun portretten overal verspreid. Dit keer zit er een Nederlander tussen: Evert Wijtvliet. Hij zou in 2009 een vrachtwagen naar Dover hebben laten rijden met 100 kilo heroïne en 6 kilo cocaïne. 

Crimestoppers is het Britse Meld Misdaad Anoniem maar dan met indrukwekkende website die het midden houdt tussen Opsporing Verzocht en een site van de politie. Crimestoppers is wel onafhankelijk maar één van de drijvende krachten is de SOCA (Serious Organized Crime Agency).

Operation Captura loopt sinds oktober 2006. De oproep van vandaag is de zesde groep verdachten die bekend wordt gemaakt. De campagne lijkt succes te hebben: van de 50 oproepen zijn er nu 38 verdachten aangehouden.

De lancering van een nieuwe groep most wanted wordt doorgaans begeleid door de Britse nationale media en de nodige ketelmuziek. Deze keer kwam de presentatie van ‘the most dangerous men in Britain’  vanuit Alicante aan de Costa Blanca, door de Britten ook wel Costa del Crime genoemd.

Er wonen bijna 800.000 Britten in Spanje, de meeste in de toeristische kustgebieden. Voor criminelen bieden deze gebieden ideale schuilplaatsen: ze vallen niet op in de massa. Precies dat effect probeert Operation Captura tegen te gaan door zoveel mogelijk informatie en beelden onder de ex-pats in Spanje te verspreiden.