Criminaliteit in Nederland daalt verder door (UPDATE)

De criminaliteit in Nederland daalt verder. Dat blijkt uit de Veiligheidsmonitor van het CBS. Het  afgelopen jaar zeiden minder mensen het slachtoffer van criminaliteit te zijn geweest. Ook het aantal misdrijven dat de politie registreerde nam af.

Ook niet gemelde delicten

Ongeveer 15 procent van de Nederlanders zegt dat hij in 2017 het slachtoffer is geweest van geweld, vandalisme of een vermogensdelict, zoals diefstal. Al jaren is de trend dat het aantal misdrijven dalende is. In 2012 was dat percentage 20. Ook delicten die niet bij de politie zijn gemeld worden meegeteld.

Het aantal gemelde misdrijven nam tussen 2012 en 2017 af van 1,2 miljoen naar 800.000 waarbij de grootste daling te zien is bij vandalismezaken terwijl het aantal geweldsmisdrijven minder sterk afnam.

De politie registreerde ongeveer 170.000 verdachten, ongeveer 11 procent minder dan een jaar eerder. De meestvoorkomende leeftijd onder verdachten is 18 jaar.

Den Haag is met 1,75 procent van de bevolking de gemeente met relatief de meeste verdachten, gevolgd door Rotterdam. Amsterdam staat in de lijst op plek 8 en Utrecht op plaats 38.

Amsterdam

Het aantal gevallen van straatroof en de handel in soft- en harddrugs lagen in 2017 in veel gemeenten lager dan in 2015. De politiecijfers bestrijken alleen de gemeenten met meer dan 50 duizend inwoners. De daling is een over all gemiddelde. In Amsterdam daalde in 2017 het aantal misdrijven met 5 procent ten opzichte van 2016. Er waren minder gevallen van zakkenrollerij, straatroof, geweld en bedreigingen, maar aantal woninginbraken en overvallen steeg wel. Ook het aantal liquidaties is er gestegen.

Regionale verschillen

Feiten over drugsbezit komen vooral voor in de Randstad. De meeste productie van synthetische drugs als xtc en speed in Nederland vindt nog altijd plaats in het zuiden. De markt voor xtc ligt nu vooral in het buitenland, de markt daar groeit.

Zie voorgaande berichten:

Kanttekeningen bij de misdaadcijfers

Weer minder moorden

Criminaliteitscijfers zetten dalende trend voort

Cijfers criminaliteit hoger dan gedacht

2015: minder geregistreerde misdrijven