Criminaliteitscijfers New York stijgen weer

De afgelopen 25 jaar voltrok zich in New York een klein wonder: waar in de rest van de Verenigde Staten de misdaadcijfers vaak stegen, was het in New York steeds rustiger. In de stad die in de jaren 80 en 90 nog werd gezien als de misdaadhoofdstad van de VS, daalden het aantal levensdelicten spectaculair. Maar inmiddels stijgen de cijfers ook weer in New York. Het stadsbestuur hoopt het op te lossen met 330 extra patrouillerende agenten.

Door Wouter van Loon

Het aantal moorden in New York was in 2014 historisch laag. Sinds het begin van de metingen, in de jaren 60, waren er nog nooit zo weinig moorden gepleegd. Op het hoogtepunt, in 1990, werden liefst 2245 levensdelicten gepleegd. Dat waren er in 2014 nog maar 328.

26 november 2012 was een mijlpijl voor New York: het was de eerste dag zonder moord in de stad sinds mensenheugenis. Sindsdien gingen de moordcijfers nog verder naar beneden. En ook andere criminaliteitscijfers dalen al jaren.

Oorzaken onduidelijk

De oorzaken van de scherpe afnamen waren onduidelijk. Was het de nieuwe aanpak van de politie, die onder meer strenger is gaan controleren op wapens? Het afgenomen gebruik van cocaïne? Of heeft het te maken met de veranderde samenstelling van de bevolking? Experts werden het er niet over eens.

Criminele organisaties

Inmiddels stijgt het aantal moorden weer. In de eerste vijf maanden van 2015 werden 143 moorden gepleegd, 18 procent meer dan de 121 levensdelicten in de eerste vijf maanden van 2014. Ook waren er meer schietpartijen: 451 tegenover 428 in 2014.

Burgemeester Bill de Blasio zegt dat de toename toe te schrijven valt aan een aantal criminele organisaties. Maar de stijging van het aantal moorden moest er natuurlijk ook een keer van komen: als het aantal moorden zo lang daalt, is de ondergrens vanzelf een keer bereikt.

Meer blauw op straat

Maar politici in New York maken zich desalniettemin zorgen. Hier en daar wordt gesuggereerd dat de weg omhoog weer is ingeslagen, en dat de stad binnenkort misschien wel weer net zo gewelddadig is als in de jaren 90. Het stadsbestuur laat daarom 330 politiemensen die normaal administratief werk doen patrouilleren in wijken met hoge criminaliteitscijfers.