Crimineel Inchomar Balentien doodgeschoten in A’dam-Zuidoost (VIDEO)

De man die zaterdagavond om 23.53 bij metrostation Kraaiennest in Amsterdam-Zuidoost is doodgeschoten zou volgens Het Parool de Amsterdamse/Antilliaanse crimineel Inchomar Balentien (33) zijn. Hij overleefde in 2013 nog een liquidatiepoging op de Antwerpenbaan in Nieuw-Sloten, had een fors strafblad en was een bekende van de geliquideerde topcrimineel Gwenette Martha.

Op sociale media circuleren videobeelden van vlak na de schietpartij zaterdagavond. Zie verderop hieronder.

Vluchtauto

Balentien stond met meerdere mannen op een parkeerplaats vlakbij metrohalte Kraaiennest toen er plotseling een zwarte Renault Megane aan kwam rijden en er meerdere malen geschoten werd. Balentien werd daarbij dodelijk geraakt, de anderen wisten te vluchten. Meerdere huizen aan de Kleiburg werden geraakt door kogels. Op foto’s zijn verschillende patronen op straat te zien. De vluchtauto werd om 0.10 uitgebrand teruggevonden aan de Valburgdreef bij de Gaasperplas in Amsterdam-Zuidoost, 3 kilometer van de plaats delict. Vanwege politieonderzoek kon metro 53 niet stoppen op halte Kraaiennest.

Liquidatiepoging

Inchomar Balentien overleefde op 17 augustus 2013 op 27-jarige leeftijd ternauwernood een moordaanslag toen hij op zijn scooter door twee mannen meerdere malen werd beschoten op de Antwerpenbaan in Nieuw-Sloten. Daar was hij naar toe gelokt en klemgereden. Hij raakte daarbij gewond, maar overleefde doordat hij een kogelvrij vest droeg. Hij verdween na ruim een week uit het ziekenhuis en dook onder. Justitie gijzelde Balentien enige tijd omdat ze ervan overtuigd was dat hij wist wie het die avond op hem gemunt hadden, maar dat hij dat moedwillig voor zich hield. (tekst loopt door onder de advertenties).

Ontmoeting op de Dam

Op 31 oktober 2012 maakte Balentien deel uit van een gezelschap criminelen, waaronder de in 2014 geliquideerde Gwenette Martha, Khalid J. en Dennis L. dat op de Dam in Amsterdam werd opgepakt omdat het viertal volgens de recherche Benaouf A. wilde liquideren, een kopstuk in de Mocromaffia. De rechtbank sprak Balentien, J. en L. in 2015 vrij van het voorbereiden van de liquidatie, maar ze werden wel veroordeeld voor wapenbezit. Balentien droeg die avond een rastapruik met daaroverheen een panty.

Tweede moordpoging

In april 2015 zocht Balentien – die volgens Het Parool in het milieu ook bekendstond als afperser – contact met de Amsterdamse krant omdat hij vermoedde dat hij aan een tweede moordpoging was ontsnapt in Bos en Lommer, waar zijn vriendin en kind woonden. Daarna werd hij gearresteerd wegens wapen- en drugsbezit.

Roofmoord Johannes Kastiel

Onlangs werd Balentien vrijgesproken van het doodschieten van de Surinaamse crimineel Johannes Kastiel op 20 april 2008 in een lift in de flat Gooioord in Amsterdam-Zuidoost. Volgens justitie wilden Balentien alias “Kleine Detcho” en Jermain W. (33) alias “Rasta”, Kastiel op de bewuste avond beroven van 35.000 euro. Justitie eiste in februari 2019 twaalf jaar cel tegen Jermain W. voor het doodschieten van Kastiel, een voormalig lijfwacht van de Surinaamse ex-rebellenleider Ronnie Brunswijk.

Vrijspraak

Balentien zou vlak voor het schieten zijn weggelopen, maar justitie eiste tegen hem tien jaar cel voor diefstal met geweld en “afpersing in vereniging met de dood tot gevolg hebbend”. In maart 2019 veroordeelde de rechtbank Jermain W. tot acht jaar en tien maanden cel voor doodslag op Kastiel. Balentien werd vrijgesproken.

Op een Instagram-post die dancehall/reggae-artiest Kalibwoy zondagmiddag postte zit hij naast Balentien. “No way back 4 life RIP my bro I will miss u”, schrijft hij bij de foto.

Onder een video van direct na de aanslag: