Crimineel tipte politie over eigen drugs en wapens (UPDATE)

Onder invloed van drugs liep een crimineel vorig jaar een politiebureau in Amsterdam binnen en tipte de agenten over een zeer grote voorraad cocaïne, geld en wapens, in zijn eigen huis. Zijn advocaat laat donderdagmiddag aan Crimesite weten dat de achtergehouden verklaring van de man zojuist is overlegd door justitie.

8 ton

Het Parool schreef donderdag dat de man donderdag door de rechtbank uit zijn voorlopige hechtenis werd ontslagen. Justitie zei daarop te vrezen voor de veiligheid van Ümit K. (38).

De Turkse Amsterdammer liep op 10 november vorig jaar in complete verwarring een politiebureau in West binnen. Politieagenten vonden in zijn huurflat ongeveer 100 kilo cocaïne, acht vuurwapens met munitie en ruim 8 ton aan contanten.

Namen

K. werd aangehouden en heeft na zijn eerste ontboezemingen zijn lippen op elkaar gehouden. Wat hij op de bewuste dag aan het bureau precies heeft verteld was niet duidelijk omdat het proces-verbaal daarover niet aan het strafdossier van de rechtbank werd gevoegd, om onduidelijke reden. K. zegt het zich allemaal niet te kunnen herinneren. Of hij namen van anderen heeft genoemd was niet duidelijk.

Advocaat Sanne Schuurman zegt aan Crimesite dat nu pas blijkt dat K. geen enkele naam heeft genoemd. Schuurman:

Het is onbegrijpelijk dat de officier die verklaring niet gewoon direct heeft gevoegd. Als er al sprake was van gevaarzetting dan werd die juist vergroot door het achterhouden ervan.

Niet helder

K.’s advocaat Sanne Schuurman had de rechtbank erop gewezen dat door het achterhouden van de eerste verklaring de start van het onderzoek niet helder was. De rechtbank besloot K. vrij te laten omdat het dossier langdurig niet compleet is.

Een bijzonder detail in de toch al curieuze zaak is dat onbekenden daags na de inval in het appartement hebben ingebroken. Toen agenten deze inbraak onderzochten vonden ze nog meer geld.