Crimineel was 41 jaar voortvluchtig

Een man die in 1970 uit een gevangenis in de staat New Jersey ontsnapte is deze week aangehouden in Portugal. Volgens de FBI betreft het George Wright (68), die al 41 jaar voortvluchtig was. Hij is ervan verdacht een vliegtuig te hebben gekaapt in 1972. Na een carrière als overvaller sloot Wright zich aan bij de militante Black Liberation Army. Lees de details over de zwembroek-kaping na de break.

Met anderen van deze beweging – inclusief drie kinderen – kaapte hij een vliegtuig dat voor een binnenlandse vlucht op weg was van Detroit naar Miami.

Wright was voor de kaping al voortvluchtig. Hij was veroordeeld voor een overval op een pompstation waarbij een veteraan uit de Tweede Wereldoorlog was doodgeschoten, maar hij ontsnapte uit de gevangenis. 

Luchthavenbeveiliging was in 1972 niet wat het nu is: Wright was gekleed als een priester en had een pistool verborgen in een uitgeholde bijbel. De groep kapers bestond uit drie mannen en twee vrouwen, vergezeld van drie kinderen.

Vliegtuigen kapen was in die tijd de gewoonste zaak van de wereld. In de periode 1968-1972 werden 364 vliegtuigen gekaapt, meer dan één gemiddeld per week.

In Miami lieten de kapers het vliegtuig aan de grond zetten en vroegen een losgeld van 1 miljoen dollar voor de passagiers. Dat losgeld kwam. De mensen die het geld naar het vliegtuig brachten waren – een eis van de kapers – gekleed in zwemkleding. De 88 passagiers konden weg maar de bemanning moest mee. Er moest zelfs een extra boordwerktuigkundige mee, gekleed in zwembroek en een overhemd. 

Daarna vloog het toestel naar Algerije, in die tijd een zeer links land waar de autoriteiten verzetsbewegingen van allerlei slag onderkomen bood. Maar in Algiers confiskeerden de Algerijnen het losgeld.

De kapers lieten ze echter gaan. In 1976 werden er een paar aangehouden in Parijs maar George Wright bleef onder de radar. In 2002 kreeg een speciale FBI-eenheid voor het opsporen van voortvluchtigen een tip. Negen jaar later is Wright aangehouden in het Portugese Sintra, waar hij een teruggetrokken bestaan leefde.

EInd 1972 stelden de luchtvaartautoriteiten in de VS controle van handbagage op vliegvelden verplicht.