Criminele asielzoekers plegen vooral diefstallen

De criminaliteit onder vluchtelingen blijkt vooral te bestaan uit diefstal, blijkt uit cijfers van de politie. Het zijn met name winkeldiefstallen waaraan ze zich schuldig maken. De grootste groep zijn Noord-Afrikanen. Maar ook Georgiërs en Albanezen komen veel in de statistieken voor.

In 2015 en 2016 waren asielzoekers uit zogenoemde ‘veilige landen’ verantwoordelijk voor het merendeel van de misdrijven die aan asielzoekers werden toegeschreven. Vluchtelingen uit deze landen maken geen kans op asiel en worden teruggestuurd.

WOB

Om die reden worden ze vaak niet vervolgd, omdat dat hun uitzetting bemoeilijkt. De daders reizen vaak door heel Europa en zouden gericht asielzoekerscentra uitkiezen, waar ze snel weer verdwijnen als ze dreigen te worden uitgezet, schrijft De Telegraaf op basis van informatie die de krant in handen heeft gekregen met een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur.

Strooptochten

De asielzoekers uit veilige landen zouden asielzoekerscentra beschouwen als een uitvalsbasis voor ‘strooptochten’. Volgens de krant is dat met name in Noord-Nederland het geval. Uit de cijfers is volgens de Telegraaf op te maken dat de criminaliteit in de loop van 2016 verschoof van mensen uit Albanië en Georgië naar mensen uit Marokko en Algerije.