7 miljoen van ondergrondse bankiers gepakt

De politie heeft in de regio Rotterdam afgelopen jaar ruim zeven miljoen euro aan contant geld in beslag genomen van criminele bankiers. Bij de laatste actie, op 15 december, werd in Dordrecht meer dan een miljoen euro gevonden. De twee bewoners die in het doorzochte huis wonen, zijn opgepakt en worden verdacht van ondergronds bankieren en het witwassen van crimineel geld.

De twee zitten inmiddels weer thuis; ze hebben daarvoor een schikking van 25.000 euro moeten betalen. De politie onderzoekt waar het in beslag genomen geld vandaan komt.

De ondergrondse bankiers worden gebruikt door onder meer drugshandelaren, terroristen en mensenhandelaren. Met de criminele bankiers kunnen ze het geld ‘overmaken’ naar een andere plaats. Daarbij zijn vaak winkels, bedrijven en woningen betrokken.

Bij het ondergrondse bankieren, ook wel hawala genoemd, wordt gebruik gemaakt van een traditionele manier van geldstromen. Daarbij brengt de betalende partij een geldbedrag naar een ‘bankier’, die via een tussenpersoon belt met een collega die de ontvanger het bedrag uit zijn eigen kas uitbetaalt. Er is daardoor geen geldstroom van A naar B: de balans van de uitkerende bankier wordt later in evenwicht gebracht met andere transacties.

Het afgelopen jaar zijn in Rotterdam tientallen criminele bankiers en koeriers opgepakt. Er zijn in de regio winkels gecontroleerd die mogelijk samenwerken met ondergrondse bankiers.

Bekijk hieronder een video van de politie met beelden van de acties