Venlo: criminele dreiging leidt tot gebiedsverbod (UPDATE)

In Venlo doet een groot politieteam samen met het Openbaar Ministerie onderzoek naar de dreiging van een aanslag op een pand vanuit het criminele circuit. Een bewoner van Venlo mag twee weken niet in de stad komen in verband met de dreiging op zijn leven.

Toezicht

Woensdag zegt de politie ervan uit te gaan dat er in ieder geval een dreiging van een ernstig geweldsmisdrijf is op een winkelpand aan de Bolwaterstraat in Venlo. Er zijn preventieve maatregelen van kracht en er is een bewakingseenheid van de politie bij het pand geweest om toezicht te houden. Na het dichttimmeren van dit pand op last van de gemeente is vanaf Nieuwjaarsdag deze bewakingsvorm vervangen door andere manieren van toezicht.

Gebiedsontzegging

Na overleg tussen de burgemeester van Venlo en de leiding van het Openbaar Ministerie Limburg en de politie is maandag 31 december besloten om een 35-jarige Venlonaar per direct een noodbevel (artikel 175 Gemeentewet) op te leggen. De man mag, met onmiddellijke ingang, de komende 14 dagen niet in de gemeente komen.

De burgemeester zegt dit besluit te hebben genomen om ervoor te zorgen dat de samenleving niet in gevaar komt, als gevolg van de dreiging vanuit het criminele circuit die zich voornamelijk richt tegen de bewuste man.

Conflict

De mogelijke aanleiding voor de dreiging op een 35-jarige man uit Venlo is volgens de politie een conflict in de criminele sfeer. Rechercheurs zijn bezig met onderzoek naar deze dreiging en wie er voor verantwoordelijk is. Er zijn geen aanhoudingen verricht.

De politie zegt in belang van het lopende onderzoek niet meer inhoudelijke informatie te willen delen over de dreiging.

Twee beschietingen van panden in de afgelopen week maken volgens de politie ook deel uit van het onderzoek. Een woning aan de Philips II-laan in Venlo werd op 27 december beschoten. Ook wordt onderzocht of er een verband is met de beschieting van een woning aan de Eendenstraat in Venlo op 30 december.