Criminele familie had safe-houses in Nederland

De criminele organisatie rond de Italiaanse familie A. had safe-houses in Nederland, waar vergaderingen werden gehouden met Zuid-Amerikanen. Ook had de organisatie een infiltrant bij de politie. Dat vertelde de Belgische politie in een persconferentie naar aanleiding van een grote politieactie die vrijdag werd uitgevoerd. Daarbij werden in totaal 53 personen opgepakt, waarvan zes in Nederland. 

De verdachten zouden zeker vijf transporten van telkens honderden kilo's cocaïne hebben georganiseerd.

De organisatie kon steeds aan justitie ontkomen doordat een gerechtstolk informatie doorspeelden. Daarnaast werd het justitie lastig gemaakt omdat leden van de organisatie bijnamen gebruikten en ze vaak communiceerden via een afgeschermde kanalen op internet.

Sommige leden hadden daarnaast hun woning extra goed beveiligd en de buurt werd in de gaten gehouden zodat het voor de politie moeilijk werd observaties uit te voeren. 

In Nederland waren daarnaast enkele safe-houses. Daarin werd vergaderd met leden uit Zuid-Amerika, die telkens maar heel even in Europa bleven.

In Nederland werd vrijdag de hoofdverdachte van een tafel van een Japans restaurant in een Amsterdams hotel geplukt, samen met twee andere verdachten. In totaal werden zes verdachten in Nederland opgepakt. Andere verdachten werden in België opgepakt. Daar werden meer dan 43 plaatsen doorzocht. Ook in Slowakije werden drie huiszoekingen uitgevoerd.

Er zijn vier broers van de familie A. opgepakt. Een vijfde broer werd wel voorgeleid, maar niet aangehouden.