Criminele handelingen aansturen vanuit de PI

Sommige delinquenten kunnen vanuit hun cel praktisch ongehinderd doorgaan met hun criminele handel en wandel. Dat blijkt uit een onderzoek van het Openbaar Ministerie, de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) en de politie, aldus RTL Nieuws.

29 criminelen

De onderzoekers volgden 29 gedetineerde criminelen die vanuit de cel doorgingen met mensenhandel, drugshandel, afpersing, liquidaties en beïnvloeden van getuigen. Hoeveel gedetineerden zich hier in Nederland totaal aan schuldig maken is niet onderzocht. De recherche beschreef in een eerder onderzoek 60 tot 70 meldingen van voortgezet crimineel handelen per jaar.

Vrouwenhandelaar

RTL Nieuws onderzocht zelf de zaak van een vrouwenhandelaar die deels vanuit de cel vijf vrouwen gevangen liet houden, hen sloeg en dwong ze tot prostitutie op de Amsterdamse Wallen. ‘Telefonisch en tijdens bezoekuren gaf hij zijn handlangers opdracht om de vrouwen aan het werk te houden’, zei persofficier Eveline Smit.

Huiselijk geweld

Een advocaat die regelmatig slachtoffers van huiselijk geweld bijstaat zei tegen RTL: ‘De bedreigingen gaan gewoon door vanuit de cel. Meestal telefonisch. Zo proberen ze mijn cliënten te dwingen hun verklaring aan te passen. Ik meld dit altijd bij de gevangenis, maar die doet er niets mee. Ik krijg te horen dat ze onvoldoende capaciteit hebben om op te letten wie met wie belt en wat er gezegd wordt.’

Personeel

Gevangenispersoneel treedt onvoldoende op of werkt zelfs mee en is kwetsbaar voor omkoping. Aanwijzingen voor corruptie krijgen ‘relatief weinig aandacht. ‘De politie heeft zó weinig vertrouwen in gevangenispersoneel, dat ze in vijf recente zaken informatie over voortgezet crimineel handelen vanuit de cel niet met hen deelden, omdat ze bang waren dat het de opsporing zou belemmeren.