Criminele jongeren veroorzaken veel schade

Het gedrag van criminele jongeren kost de samenleving op jaarbasis ongeveer 3,4 miljoen euro. In 2014 telde Nederland naar schatting 200 jeugdbendes. Dat blijkt uit onderzoek van het ministerie van Veiligheid en Justitie dat zich richt op criminele groepen jongeren.

Spijbelen

Criminele jeugdbendes kosten 1,9 miljoen en overlastgevende jongeren zo’n 1,5 miljoen euro. Het is voor het eerst dat dergelijke schattingen zijn gedaan. De kosten zijn ramingen van financiële gevolgen van crimineel gedrag maar ook van gedrag dat daarmee direct samenhangt zoals vroegtijdig schoolverlaten, spijbelen, opbouw van schulden, lage arbeidsparticipatie en het bovengemiddelde gebruik van zorg.

Geweldsincidenten

Omdat veel van deze jongeren drank en drugs gebruiken, zijn ze vaker betrokken bij verkeersongevallen en geweldsincidenten.

Het onderzoek is gebaseerd op jeugdbendes in één grote Nederlandse gemeente. De schade is berekend voor een periode van vijf jaar. In Midden-Nederland zijn volgens de onderzoekers de meeste jeugdbendes actief (acht). Overigens is het aantal problematische jeugdgroepen in Nederland in de periode 2009-2014 flink afgenomen. Of die afname is doorgezet is onbekend omdat sinds 2014 geen landelijke cijfers meer beschikbaar zijn.

Zie ook:

Kwart jeugdbendes gewelddadig

Hoe geld te maken met drugs?

Docu: Crips in Den Haag

Sms-bom in moordzaak Quincy Soetosenojo

Actie tegen criminele jeugdbende

Den Haag telt 50 jeugdbendes