Criminele junk is aan het uitsterven

De draaideurcrimineel in de vorm van de criminele heroïnejunk bestaat bijna niet meer. Mede daardoor zijn auto- en woninginbraken de laatste tien jaar spectaculair afgenomen. Dat schrijft het Algemeen Dagblad vandaag. De Raad van Korpschefs ziet een oorzaak in de mogelijkheid verslaafde criminelen voor jaren in de cel te zetten en op die manier te laten afkicken, zodat ze minder recidiveren (de ISD-maatregel). Verder zouden slimmer politiewerk en betere beveiliging van woningen en auto’s ook het aantal inbraken naar beneden brengen.

Gerrit den Uyl, portefeuillehouder veelvoorkomende criminaliteit in de Raad van Korpschefs: ‘Waar we in de jaren ’90 vooral achter de verslaafden en hun overlast aanrenden, zijn we zo’n tien jaar geleden die verdachten echt op de huid gaan zitten. Iedereen kreeg een agent aan zich gekoppeld en die liet de verdachte niet meer los.’ Deze agenten worden ook wel “adoptie-agenten” genoemd.

Het Algemeen Dagblad publiceert elk jaar op basis van cijfers van alle politiekorpsen over trends in de criminaliteit in Nederland. 

Het aantal auto-inbraken in ons land daalde vorig jaar tot ruim 93.000, vier procent minder dan een jaar eerder. De daling ten opzichte van tien jaar geleden is nog vele malen groter. Werd in 2001 nog één op de 70 Nederlanders slachtoffer, vorig jaar werd ‘slechts’ één op de 178 getroffen.

Zie Algemeen Dagblad.