‘Criminele organisatie gespecialiseerd in stelen dure auto’s’

‘Criminele organisatie gespecialiseerd in stelen dure auto’s’

Het Openbaar Ministerie heeft tot zes jaar cel geëist tegen een groep mannen die in een criminele organisatie op grote schaal dure auto’s zou hebben gestolen. Er stonden maandag voor de rechtbank in Maastricht vijf, volgens het OM, ‘professionele autodieven’ terecht.

Parkstad

Ze komen allemaal uit Parkstad (Heerlen, Kerkrade en omgeving) en zijn 22 tot 30 jaar oud.

Ze worden verdacht van autodiefstallen in de dure prijsklasse, zoals BMW, Audi en VW. De diefstallen vonden meestal plaats in Duitsland.

Na de diefstallen gingen de wagens naar garageboxen en loodsen om te worden “koud gezet”. Meestal werden de auto’s dan gestript en de onderdelen doorverkocht.

Encrochat-berichten

Een groot deel van het bewijs berust op Encrochat-berichten die door de politie in 2020 zijn gehackt.

Twee van de vijf verdachten stonden twee jaar geleden ook al eens terecht voor het stelen van dure auto’s. Dat was in de zaak van de zogeheten “Parkstadbende“. Een van de verdachten zou in die zaak betrokken zijn geweest bij het leveren van een auto die werd gebruikt bij de liquidatie van advocaat Derk Wiersum, in 2019.

Het Openbaar Ministerie stelt dat beide verdachten sinds het vonnis van juni 2018 gewoon zijn doorgegaan. Een van de verdachten ging volgens de officier van justitie vanuit zijn cel door met het aansturen van anderen.

Twee van de vijf verdachten hielden zich daarnaast bezig met de handel in verdovende middelen.

‘Kanon’

De officier van justitie:

De verdachten verkennen en struinen internet af. Daarnaast verzamelen zij adressen en geven deze door aan de uiteindelijke stelers. Soms vier adressen per nacht. Eigen initiatief wordt ook beloond: als je onderweg een ander ‘kanon’ tegenkomt, pak je die ook.

De geëiste straffen tegen de vermeende leiders van de bende verdachten lopen uiteen van veertig maanden tot ruim zes jaar cel. Ook eiste het OM geldboetes van 20.000 euro tot 50.000 euro.

Tegen de uitvoerders van de diefstallen zijn alleen voorwaardelijke straffen geëist.