Criminele vreemdelingen soms korter in cel

Honderden criminele vreemdelingen hebben de afgelopen jaren hun celstraf niet volledig hoeven uitzitten omdat ze naar hun land van herkomst terug mochten. Dat blijkt uit gegevens die het Algemeen Dagblad heeft opgevraagd bij het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Helft

Er is van 2012 een regeling van kracht waarbij vreemdelingen een deel van hun celstraf kunnen ontlopen door te kiezen voor terugkeer naar hun thuisland. Ze moeten in ruil voor hun vrijheid wel aantoonbaar het land verlaten en minimaal de helft van hun straf hebben uitgezeten. Als ze Nederland opnieuw binnengaan dan moeten ze terug de cel in.

Pool

Volgens Justitie gaat het om bijna de helft van de gevallen. Meest voorkomende nationaliteiten zijn Surinamers, Albanezen en Polen. In 2015 en 2016 zijn in totaal ongeveer 800 criminele vreemdelingen op eenzelfde manier eerder uit de cel gelaten, in 2017 gaat het tot dusver om ruim 200 gevallen. Het gaat niet om moordenaars, wel om kruimeldieven maar ook plegers van zedendelicten en drugssmokkelaars.

Een Pool die een 2-jarig meisje en haar grootouders in Meijel doodreed kreeg 15 maanden cel. Na bijna negen maanden kon hij naar Polen gaan. De staatssecretaris van Justitie beloofde toen de regeling aan te scherpen. Dat is nog niet gebeurd.