‘Criminelen benaderen 1 op 7 havenmedewerkers’

Ongeveer één op de zeven medewerkers van terminals in de Rotterdamse haven is wel eens benaderd door criminelen. Dat zegt Jan Janse, districtschef van de politie Zeehaven, in een interview met De Telegraaf. Het is voor het eerst dat hiernaar onderzoek is gedaan.

150 criminelen

Er is een enquête gehouden onder ruim tweehonderd vrachtwagenchauffeurs en terminalmedewerkers.

Criminelen willen bijvoorbeeld pasjes, informatie of nog verdergaande diensten van havenwerkers, vaak om cocaïne van het haventerrein af te kunnen krijgen. Janse zegt in De Telegraaf dat er in de Rijnmond een groep van zo’n 150 criminelen is in beeld is die cocaïne uit containers halen en van het de haventerreinen weghalen. In een periode van drie jaar zijn er ruim zestig uithalers gepakt.

Dalende prijs

Crimesite voegt daar aan toe dat georganiseerde criminelen die regelmatig cocaïne invoeren  niet kunnen zonder de diensten van havenwerkers of bijvoorbeeld douaniers.

De laatste jaren wordt er steeds meer cocaïne in Rotterdam en Antwerpen gepakt. Toch daalde de groothandelsprijs gestaag in het afgelopen decennium, van bijna 35.000 per kilo tot bijna 20.000 per kilo. Dat betekent dat er relatief waarschijnlijk steeds minder wordt gepakt door Douane en politie. Een en ander wordt veroorzaakt doordat er momenteel zeer veel cocaïne in met name Colombia aanwezig is, en de stroom cocaïne naar Europa toeneemt (zie: Coca-boom in Colombia met gevolgen in Nederland). Dit weekend werd er zes ton cocaïne in Colombia onderschept.