‘Criminelen de baas in Brabant’

De georganiseerde misdaad dreigt de regie over te nemen in Brabant. Daarvoor waarschuwen de burgemeesters van de gemeenten Gilze en Rijen en Heusden in de Volkskrant. Volgens de burgemeesters infiltreren criminelen in de drugs- en mensenhandel via stromannen in het bestuur.

Burgemeester Jan Hamming van Heusden zegt in de krant dat er wel hulp moet komen van de bovenwereld ‘gezien de schaal van de drugscriminaliteit. ‘We zien dat er lijnen lopen, we kunnen het meestal nog niet hard maken’, aldus de burgemeester. Jan Boelhouwer van Gilze en Rijen vult aan:

We hebben hier mensen in het dorp die rondrijden in vreselijk dikke auto’s, arm vorstelijk buiten het raam. Ze willen maar één ding laten zien: wij zijn hier de baas, wij hebben het hier voor het zeggen

Volgens de burgemeesters werken de criminelen samen met kampers, de Turkse maffia en motorclubs. ‘Ze weten elkaar steeds beter te vinden’, aldus Hamming van Heusden. ‘Ze werken heel goed samen, hun verbindingen zijn stevig.’

Probleem in heel Brabant

Dat leidt tot intimidatie van politici en ambtenaren. Burgemeesters worden bedreigd, maar ook medewerkers van de gemeente. Hamming zegt daarover:

Ik zie hoe bang medewerkers soms zijn. Er zijn ambtenaren die tegen me zeggen: oké Jan, ik heb je het een en ander verteld, maar ik wil niet dat je het verder brengt. Straks ben jij weg uit deze gemeente, ik weet niet wat hier dan gebeurt.

Volgens Boelhouwer speelt het probleem in heel Brabant.

De helft van de burgemeesters van Brabant komt mij vragen hoe ik het doe, het opjagen van criminelen. De andere helft zegt: wij hebben geen wietkwekerijen, wij kennen geen intimidatie. Hoe kan dat nou? Hier rollen we elke twee weken drie wietkwekerijen op. Moet ik dan geloven… ach, kom nou toch.