Criminelen gespecialiseerd in stelen van e-bikes

Vorig jaar zijn naar schatting 25.000 elektrische fietsen gestolen. Een enorm aantal: in totaal zijn er ongeveer 1,5 miljoen e-bikes in Nederland. Volgens de politie zijn er georganiseerde groepen die het specifiek op de elektrische fiets voorzien hebben. De politie wil de golf aan diefstallen tegengaan door lokfietsen in te zetten.

Dat meldt de NOS. Er zijn geen exacte cijfers over hoeveel e-bikes er worden gestolen, omdat de politie elektrische fietsen en traditionele fietsen onder dezelfde noemer registreert. Maar verzekeraars melden dat er het afgelopen jaar twintig procent meer is uitgekeerd dan vorig jaar. De drie grootste verzekeraars moesten afgelopen jaar zeker 10,5 miljoen euro uitkeren.

In Nederland groeit het aantal elektrische fietsen snel. Vooral onder ouderen die zonder ondersteuning moeilijk kunnen fietsen is de e-bike populair. Een nieuwe elektrische fiets kost rond de 2.000 euro.

Bestelbusjes vol elektrische fietsen

De politie denkt dat er groepen criminelen zijn die zich specifiek richten op de elektrische fietsen. Zo worden er regelmatig bestelbusjes onderschept waarin tientallen gestolen elektrische fietsen staan. Die gaan waarschijnlijk naar Oost-Europa, zo denken verzekeraars, want de fietsen worden in Nederland goed geregistreerd en zijn daardoor moeilijk door te verkopen.

De politie gaat daarom in kaart brengen waar veel elektrische fietsen worden gestolen, en daar lokfietsen neerzetten. Als die fiets wordt gestolen, wordt gekeken waar die allemaal naartoe gaat zodat ook de heler kan worden opgepakt.